Aktuality

Šiesty diel monografie o Kežmarku uzrel svetlo sveta

monografia

Asi žiadne mesto na Slovensku nevydalo doteraz šesť dielov svojej monografie. Kežmarok to dokázal počas rokov 2009 – 2022.

Osobnosti a história mesta na stránkach kníh

Prvý diel pod názvom Osobnosti Kežmarku (1206 – 2009) vyšiel v roku 2009. Priniesol množstvo faktických informácií o osobnostiach, ktoré sa v Kežmarku narodili, pôsobili, navštívili ho, alebo tu zomreli. Druhý diel História Kežmarku do polovice 18. storočia vyšiel roku 2012. Opisuje históriu mesta od najstarších čias: geografické a prírodné pomery, politický a hospodársky vývin mesta, rozvoj vedy, kultúry a školstva. Tretí diel Život Kežmarku v Kežmarku v 13. až 20. storočí, vydaný roku 2014, prináša ucelený pohľad na školstvo, zdravotníctvo, jednotlivé cirkvi, spolkovú a divadelnú činnosť, kultúru a hudobné umenie. Podrobne je opísaná história najvzácnejších kultúrno-historických objektov mesta.

V roku 2014 vyšiel aj štvrtý diel monografie 500 rokov športu kežmarského. Je veľmi sympatické, že hrdosť k vlastnému mestu možno prejaviť aj takým spôsobom, akým je láska k športu a jeho základným hodnotám, ktorými sú čestnosť, tolerancia, súťaživosť, solidarita či sebazdokonaľovanie. Piaty diel História Kežmarku od 2. polovice 18. storočia vyšiel roku 2017. Je zameraný na obdobie od 2. polovice 18. storočia po súčasnosť. V kontexte politického diania v Európe sa formovali aj dejiny nášho mesta. Zasiahli ho udalosti I. aj II. svetovej vojny a zmeny politické.

 Osobnosti Kežmarku 20. storočia

Šiesty diel Osobnosti Kežmarku 20. storočia vyšiel koncom roka 2022. Nadväzuje nepriamo na prvý diel. Aj teraz sú to osobnosti Kežmarku, ale autori sa sústredili na 20. storočie. Publikácia obsahuje vyše 270 životopisov už nežijúcich ľudí, ktorí sa svojou prácou zaslúžili o všestranné pozdvihnutie mesta a o jeho reprezentáciu. Sú medzi nimi bývalí predstavitelia mesta, zdravotníci, pedagógovia, pracovníci v oblasti kultúry, spisovatelia, architekti, výtvarníci, hudobníci, farári, politici, riaditelia podnikov a rôznych inštitúcií, športovci, obchodníci, remeselníci, záchrancovia prenasledovaných počas II. svetovej vojny atď. Autori nebrali do úvahy pôvod, národnosť, vierovyznanie alebo stranícku príslušnosť osoby, o ktorej písali. Výber osôb autormi, ale aj širokou verejnosťou bol ukončený ku koncu roku 2021.

Materiál sa zháňal po domácich i zahraničných archívoch, v rôznojazyčných publikáciách, rodinných kronikách, niečo sa „našlo“ aj na internete, to si však autori, samozrejme, overili. Na rozdiel od prvého dielu Osobností v prípade druhého dielu bola v mnohých prípadoch nutná blízka spolupráca autorov s rodinami nebohých osobností. Bolo potrebné získať ich súhlas na uverejnenie životopisu, získať podklady na jeho spracovanie a fotografie. Autori sa stretli poväčšine so súhlasom rodín, avšak aj s nezáujmom o publikovanie a nedodržaním sľubov o dodaní podkladov. Možno tak viaceré známe mená, ktoré by čitateľ v knihe hľadal, tam nenájde. Aj to sa stalo, že pri niektorých osobnostiach sa autorom nepodarilo nájsť informácie, aj napriek pátraniu doma i v zahraničí. Od niektorých príbuzných prišli rukopisy, ktoré sa pre neúplnosť dát, nepodstatných opisov a bez uvedenia autorstva nemohli publikovať.

Výziev k obyvateľom v novinách Kežmarok i cez sociálne siete bolo viacero. Odozva zo strany Kežmarčanov však nebola veľká. Skôr sa hlásili obyvatelia iných miest Slovenska, ba aj zo zahraničia – bývalí Kežmarčania, ich potomkovia, alebo známi, a tak je pochopiteľné, že sa nechtiac mohlo zabudnúť na niektoré osobnosti.

Autori publikácie

Publikáciu pripravil autorský kolektív: PhDr. Nora Baráthová (spoluautorka a zostavovateľka piatich historických dielov), Mgr. Erika Cintulová, † Mgr. Milan Choma, Mgr. Mária Jančeková, PaeDr. Andrej Janovský, Ing. Jozef Joppa, Ing. Ladislav Joppa, Mgr. Maroš Semančík, Mgr. Vladimír Ševc.

K autorom predchádzajúcich dielov monografie patrili aj: Mgr. Karin Fabrová, PhD.; MUDr. Jaroslav Grochola, Mgr. Lucia Hartingerová, † Doc. PhDr. Ivan Chalupecký, † Mgr. Vladimír Janček, PhDr. Zuzana Kollárová, PhD.; † PhDr. Klára Kubičková, PhD.; Mgr. Marta Kučerová, Ing. Mikuláš Lipták, PhDr. Božena Malovcová, Mgr. Roman Porubän, MUDr. Peter Slovík, MUDr., Mgr. Jana Víznerová, RNDr. Vladimír Vráblik.

Vydavateľom všetkých dielov je Jaroslav Šleboda – vydavateľstvo JADRO.

Vydanie všetkých dielov financovalo mesto Kežmarok. Aktuálny diel monografie Osobnosti Kežmarku 20. storočia bol tesne po svojom vydaní predstavený verejnosti formou tlačovej besedy.

Kde je možné publikáciu si zakúpiť?

Publikáciu je možné zakúpiť si za cenu 20 eur, čo pokrýva len časť vynaložených nákladov. V predaji je v Kežmarskej informačnej agentúre a v kníhkupectve Alter ego.

 

Barbora Kaprálová, Nora Baráthová, foto: Ondrej Miškovič