Najväčší dar

6298781578_b4961d1279_o

„Lebo tak miloval Boh svet, že svojho jednorodeného Syna dal, aby nikto, kto verí v neho, nezahynul, ale mal večný život.“ (Evanjelium podľa Jána 3, 16).

Počas prvého vianočného rána dal Boh svetu najlepší dar zo všetkých – Jeho Syna. Ježiš prišiel na svet ako batoľa. Evanjelium podľa Lukáša 2, 11 zaznamenáva anjelovo oznámenie Ježišovho narodenia: „…lebo narodil sa vám dnes Spasiteľ, ktorý je Kristus, Pán, v meste Dávidovom.“

To je Boží dar svetu pre všetkých ľudí. Tak, ako iné dary, aj tento dar musí byť prijatý osobne. Keď niekto prijme Boží dar, získava večný život.

Medzi darom a odplatou je výrazný rozdiel. Odplata je niečo, čo sme si zaslúžili alebo zarobili, ale dar sa dáva zdarma. Apoštol Pavol nám hovorí nasledovné slová: „Lebo odplatou za hriech je smrť, ale darom Božím z milosti je večný život v Kristu Ježišovi, v našom Pánovi.“ (Epištola Rimanom 6,23).

Všetci ľudia sú hriešnici. A odplata za hriech je smrť. Všetci ľudia si zároveň zaslúžia večné oddelenie od Boha. Tento trest za hriech nemôže byť prehliadnutý.

A tak Boh vo svojej láske poslal svojho Syna, aby zomrel na kríži namiesto nás. Len skrze vieru v Krista samotného získa človek dar večného života.

Boží dar večného života je istý, avšak musí byť prijatý ako dar. Evanjelium podľa Jána 1, 12: „Lebo odplatou za hriech je smrť, ale darom Božím z milosti je večný život v Kristu Ježišovi, v našom Pánovi.“ Je to skrze vieru v Ježiša Krista samotného, že sa znovuzrodíte – do Božej rodiny. Len Boh môže odpustiť vaše hriechy. A len On vám môže dať večný život.

Vianoce sú časom, kedy si špeciálne pripomíname Boží dar ľudstvu – najväčší, aký kto kedy mohol dať. Tým darom je Spasiteľovo narodenie. „…lebo narodil sa vám dnes Spasiteľ, ktorý je Kristus, Pán, v meste Dávidovom.“ (Evanjelium podľa Lukáša 2, 11).

Spása je dar, ktorý získame, keď uveríme v Ježiša Krista ako nášho osobného Spasiteľa. Nie je lepší čas než práve teraz – na Vianoce – aby sme otvorili svoje srdcia a prijali tento veľký Boží dar.

Donald Loyd Waite, pastor Baptistického zboru Kežmarok; foto: leibolmai/flickr.com