Aktuality

Maguráčik na festivale Worlds Wide Kids

Maguráčik

Prázdninové chvíle si Maguráčik spestril na vystúpeniach festivalu Worlds Wide Kids v poľskom meste Pulawy neďaleko Lublina. V utorok 8. augusta sa 25-členná skupina tanečníkov, spevákov i hudobníkov vydala na sedemhodinovú cestu do svojho cieľa. Okolo obeda sa táto púť skončila pred miestnym kultúrnym zariadením „Dom chemika“, kde nás očakával náš sprievodca – pilot – pre nás s neobvyklým menom Arek. Moderný kultúrny stánok mesta umocnilo prekrásne vnútorné vybavenie a kvalitná scéna, ktorú sme si po príchode ihneď vyskúšali na plánovaných zvukových a priestorových skúškach. Po nastavení mikrofónov a priestoru sme sa premiestnili do neďalekého internátu miestnej strednej školy zvanom BURSA, kde boli ubytovaní všetci účastníci festivalu. Poobedňajší program začal sprievodom zúčastnených kolektívov od miestneho parku do Domu chemika, kde sa uskutočnil úvodný koncert festivalu. Maguráčik sa predstavil tancom „Dolu pod Magurou“ z goralskej oblasti horného Spiša. Po večeri si maguráčici mohli konečne odpočinúť a pripraviť sa na ďalší festivalový deň.

Po raňajkách sme si všetci prezreli mesto a pokochali sa jeho parkami a množstvom stromov a kríkov, ktoré poskytovali výbornú klímu v týchto letných dňoch. Na poobedňajší koncert sme cestovali do neďalekého kúpeľného mesta Naleczów, kde sa Maguráčik v miestnom Dome kultúry predstavil tancami „Kotka“ a „Na harnaša“. Škoda, že nás dážď presunul do interiéru.

Štvrtkový program priniesol voľné chvíle, ktoré sme využili na návštevu historického mesta Kazimierz Dolny z obdobia 13. Storočia. Návšteva miestného zámku i jeho veže položenej na najvyššom bode nad mestom priniesla nádherné pohľady na neďalekú Vislu i celé okolie. Miestnou atrakciou, otvoreným elektorautom sme sa previezli ulicami mesta s prehliadkou malého kaňona kde sme obdivovali koreňový systém vytvorený prírodou. Výlet bol umocnený rozprávaním vodiča o histórii mesta a jeho obyvateľoch. Páčil sa nám hlavne príbeh o kogutovi (miestna špecialita, pečený koláč). V príbehu sa hovorí, že v meste sa chovalo veľa kohútov. Prišielvšak čert, ktorý mal týchto kohútov rád a prinútil obyvateľov, aby mu ich dennodenne prinášali, inak ich zničí. Takto pojedol skoro všetkých kohútov. Jednému pekárovi sa to nepozdávalo a preto sa pokúsil upiecť koláč v tvare kohúta a ponúkol ho čertovi, ktorému táto pochúťka chutila, a tak tento pekár zachránil kohútov tohto mestečka od vyhynutia. Odvtedy sa pečené kohútiky stali symbolom mestečka.

Návštevou mestečka Kazimierz sa štvrtkový program súboru neskončil. Nasledovala prehliadka ľudových hudieb a spevákov v miestnom parku. Maguráčik ponúkol goralské piesne „Co še stalo Boze“ a „Cemuš taká zadumaná“ ako aj niekoľko goralských melódii. Po večeri nasledovala spoločná zábava – diskotéka v priestoroch Bursy.

Piatkový program začal prijatím delegácii zúčastnených súborov predstaviteľmi mesta s prezidentom mesta Puławy pánom Pawlom Majom, predsedníčkou estského zastupiteľstva v Pułave, pani Boženou Krygierovou a viceprimátorom pánom Leszkom Gorgolom.

Ostatní účastníci navštívili zábavný park Magiczne Ogrody v Trzciankach, kde si mohli pozrieť rôzne atrakcie a hry. Po príchode delegácii z prijatia pokračoval program vystúpeniami všetkých súborov. Maguráčik predviedol tance „Mome ptoska“, „Kotka“ a „Dolu pod Magurou“. Večerná diskotéka zaujala všetkých účastníkov, okrem vedúcich , ktorí mali spoločné stretnutie s organizátormi s prehliadkou nácvičných priestorov a krojáreň domáceho súboru Gresz.

Sobotňajšie doobedňajšie voľno využili súbory na prehliadku mesta a oddych. Program pokračoval po obede na mestskom „Etno jarmoku“ pred „Domom Chemika“. Tam Maguráčik predstavil program zhodný z piatkovým programom v Trzciankách. Večerný koncert domácej folkovej skupiny ukončil sobotný deň.

V posledný deň pobytu sa po obede pripravovali súbory na posledný sprievod i posledný koncert v „Dome Chemika“. Každý kolektív predstavil jedno programové číslo, ktoré najviac charakterizovalo jeho činnosť a prácu a predstavilo i región, v ktorom súbor pracuje. Takto sme postupne poznali rôzne regióny Poľska. Účastníkmi boli súbory: Bialy Kur z Kurowa, Folklórny súbor Mali Poligrodziane, Súbor piesni i tancov Ziemia Gabińska, Kaszubski súbor piesni i tancov Mali Przodkowianie z Przodkowa, Mazurski súbor piesni i tancov Elk z Elku. Domáci región reprezentoval súbor piesni i tancov Gresz z Pulawy a zahraničných hostí okrem Slovenského Maguráčika zastupovala Jitřenka z českého Krumlova a ukrajinské súbory Rythm z Izmiru a Družba.

Po skončení programu sa Maguráčik pripravil na spiatočnú cestu a po krátkej rozlúčke okolo 22.00 hod. vyrazil, aby sa deti ráno po štvrtej hodine pristavili pred základnou školou v náručí svojich rodičov a známych.

Môžeme konštatovať, že Maguráčik vzorne reprezentoval slovenské ľudové umenie i mesto Kežmarok na tomto festivale a prispel k jeho výbornému priebehu i vysokej umeleckej úrovni. Za to patrí poďakovanie všetkým ktorí sa podieľali na príprave tejto reprezentácie – deťom, vedúcim aj rodičom za pochopenie a zhovievavosť. Veríme, že takto sa ľudové umenie udrží ešte dlho a navždy. Ďakujeme!

Juraj Švedlár