Aktuality

Folklórne súbory uchovávajú vianočné zvyky

_02_Folklórne súbory uchovávajú vianočné zvyky

V kalendárnych obyčajach a poverách, ktoré sa viažu na obdobie pred Vianocami sa stretávame s odzrkadlením prastarého spôsobu života našich predkov. Pranostiky, povery a predstavy sa viazali k dňom svätej Kataríny, Ondreja, Barbory, Mikuláša či Lucie. Medzi najznámejšie pranostiky patrili napríklad: „Katarína na blate, Vianoce na ľade“, alebo „Katarína na ľade, Vianoce na blate“; na Ondreja zas dievčence triasli plotmi. Z ktorej strany sa ozval brechot psa, na túto stranu sa dievčina mala vydať a podobne.

Dievčatá tiež spoločne varili pirohy alebo halušky. Do cesta vkladali lístky s menami mládencov, ktorí sa im páčili. Lístoček, ktorý vyplával na povrch ako prvý, obsahoval meno budúceho ženícha. Jedným z najznámejších zvykov na Ondreja bol zvyk liatia olova. Olovo sa v studenej vode sformovalo do rôznych podôb a podľa toho si dievčatá vysnívali, akého manžela dostanú.

Tieto zvyky v súčasnej dobe takmer vymizli. Niektoré z nich uchovávajú iba folklórne kolektívy. Aj naše folklórne súbory prispievajú k oslave najkrajších sviatkov roka, ktorými sú Vianoce. Maguráčik už od svojho vzniku v roku 1975 pripravuje rôzne programy predvianočného a vianočného obdobia z oblasti Horného Spiša. Dodnes zachoval zvyk „Na Luciu“, ktorý prezentujeme na rôznych vystúpeniach doma i za hranicami. Lucia vymetala biedu z domov, prinášala svetlo a dobrú úrodu. V období Vianoc, a to hlavne na Štedrý deň, chodili v Lendaku mládenci na vinšovana s kozou. Tento zvyk spracovala pre detský folklórny súbor Maguráčik i pani Terézia Klempárová. V súčasnej dobe sú zvyky predvianočného a vianočného obdobia súboru spracované v programe „Od Lucie do vilije“. Pekným zvykom členov Maguráčika je chodenie s kozou na Štedrý deň aj v súčasnej dobe. Najstarší členovia vinšujú svojim spoluúčinkujúcim a ich rodinám šťastné a veselé Vianoce. Takto sa snažia tento, v Lendaku už zabudnutý zvyk, prenášať medzi bežných ľudí, aby ukázali, ako sa to robilo kedysi a prinášali do obydlí lásku a pohodu. Touto cestou vám chceme spoločne s detským folklórnym súborom Maguráčik popriať veselé prežitie vianočných sviatkov v pevnom zdraví, v šťastí a pohode!

Juraj Švedlár, vedúci detského folklórneho súboru Maguráčik