Aktuality

Ako efektívne šetriť v našich domácnostiach

Prelom kalendárnych rokov so sebou prináša aj hodnotenie toho uplynulého. Robia sa všelijaké štatistiky a hodnotenia. Spoločne so Spravbythermom sme si pre vás pripravili rady a tipy, ako ušetriť na energiách v tejto dobe.

V štatistikách známeho prehliadača Google sa dozvedáme, aké slovo bolo najviac vyhľadávané, akú celebritu si ľudia najviac vyhľadávali a tak ďalej. Nárast vyhľadávaní v slovenských domácnostiach v posledných dňoch roka 2022 zaznamenali heslá ako energie 2023, cena plynu, cena elektriny. Rovnako narástlo aj heslo: šetriť. Vidíme, že téma šetrenia je dnes, v dobe vysokých cien za energie, potraviny, služby a i. aktuálna a je dôležité venovať sa jej. V nasledujúcich riadkoch ponúkneme zopár riešení, ako možno ušetriť v domácnosti. Aj šetrenie musí mať nejakú logiku. Nejde iba o zníženie teploty v domácnosti, alebo o robení si krátkych nákupných zoznamov. Šetriť je potrebné komplexne.

Ak chceme šetriť, je veľmi dobré určiť si strop výdavkov na jeden týždeň a dodržiavať ho. Platbami v hotovosti neminieme toľko, ako pri platbe kartou. Ak si dobre naplánujeme výdaje, v každej oblasti domu dodržíme pravidlá načrtnuté vyššie, vieme ušetriť nemalú časť rodinného rozpočtu. Šetrenie môže byť náročné. No ak sa robí pravidelne, časom si z neho dokážete urobiť zvyk a z dlhodobejšieho hľadiska ušetriť mnoho peňazí.

Kde a ako šetriť?

Osvetlenie: Používajte žiarovky s nízkou spotrebou. LED žiarovky oproti klasickým šetria niekoľko desiatok eur ročne. Nenechávajte zbytočne zapnuté svetlo. Nepoužívajte zbytočne veľa vianočného osvetlenia (zvlášť v exteriéri).

Kúrenie: Zbytočne neprekurujte miestnosti. Už zníženie o jeden stupeň dokáže výrazne znížiť spotrebu. Vetrajte krátko, ale intenzívne. Je lepšie na krátky čas otvoriť okna dokorán, urobiť prievan a prevetrať priestor.

Kúpeľňa: Uprednostnite rýchlu sprchu pred kúpeľom vo vani. Pri hygiene nenechávajte vodu tiecť. Práčku zapínajte plnú, jeden prací cyklus spotrebuje veľa vody. Špinavé oblečenie deľte a perte podľa farieb. Perte pri nižšej teplote. Práčky alebo sušičky s režimom eco alebo s nízkym energetickým zaťažením sú síce drahšie, no v dlhodobom meradle môžete ušetriť.

Šatník: Pred každým nakupovaním oblečenia si treba položiť otázku: potrebujem to? Táto zdanlivo obyčajná stratégia dokáže ušetriť mnoho peňazí. Recyklujte outfity, zapojte fantáziu a kombinujte veci zo svojho šatníka. Predajte veci, ktoré nepoužívate. Deti rýchlo rastú, preto si detské oblečenie požičiavajte medzi sebou v rodine. Dobre sa starajte o oblečenie.

Spotrebiče: Nenechávajte spotrebiče v pohotovostnom režime (nabíjačky, TV, PC, rádiá, kávovary atď.). Mnohé z nich spotrebujú v tomto režime až 70 % plnej spotreby. Nezaspávajte pri zapnutom TV.

Zábava: Nie je nutné mať odber na všetkom: Netflix, Amazon, HBO GO, Disney+, PrimeVideo, YouTube Premium, Spotify a iné. Prepočítajte si čas používania služby a mesačné predplatné a vyberte si.

Auto: Nejazdite agresívne: brzda – plyn. Nesprávny tlak v pneumatikách zvyšuje spotrebu paliva. Nepoužívajte auto na krátke vzdialenosti. Zapnutá klimatizácia má dopad na zvýšenie spotreby paliva.

Kuchyňa: Príprava rôznych jedál neoberá človeka iba o čas, ale aj o peniaze. Jedlá si plánujte tak, aby ste nemuseli používať aj rúru, aj sporák, aj iné spotrebiče na tepelnú úpravu jedál. Jednou ranou pripravíte v rúre naraz dobré mäso a aj zemiaky, prípadne ryžu. Znížte tepelné straty pri príprave jedál: nahriatu rúru neotvárajte často; pri varení používajte pokrievku. Pravidelné odmrazovanie mrazničky znižuje jej spotrebu. Nevarte viac ako potrebujete; dojedajte navarené jedlá. Jedlá si pripravujte aj na dva alebo viac dní.

Pred nákupom si prezrite, čo máte doma a skúste naplánovať jedlá zo surovín, ktoré máte poruke. Plánujte si jedálny lístok na celý týždeň. Nakupujte potraviny a tovary so značkou supermarketu, sú lacnejšie. Potraviny do zásoby nakupujte, iba keď sú v akcii. Pestujte si vlastnú zeleninu. Overujte si akcie (nie je všetko zľava, čo sa ako zľava javí). Robte si nákupný zoznam a držte sa ho. Nenakupujte hladní! Raňajkujte! Dobre a efektívne! Raňajky dokážu človeka zasýtiť a dať energiu až do obeda.

Miroslava Petríková