Aktuality

Večerné hudobné vystúpenia na jubilejnom festivale EĽRO 2022

25

Hrdza

Hudba hraná s radosťou a zo srdca. Prešovská skupina pôsobí na scéne world music od roku 1999. Silné hlasy, špičkoví hudobníci a šikovne spracované piesne miešajú staré s novým do príjemného zvuku. Album Neskrotený dosiahol v apríli 2019 štvrté miesto v prestížnom medzinárodnom rebríčku World Music Charts Europe (WMCE). V októbri 2021 získal ďalší album Hrdza – 22 znova 4. miesto v rebríčku WMCE. V rebríčku zostal niekoľko mesiacov a v celkovom poradí najlepších albumov v roku 2021 získal 39. miesto zo 796 nominovaných albumov.

Dominika Mirgová

Slovenská hudobníčka a tanečníčka. V roku 2007 bola súťažiacou v tretej sérii Slovensko hľadá SuperStar, kde skončila na druhom mieste. V roku 2008 vydala svoj debutový album Dominika Mirgová, z ktorého v rádiách úspešne rotoval singel Skoro ako v sne. Po dlhšej odmlke sa vrátila v roku 2012 so singlom Nová. Nasledovali single Kto je on (featuring Robert Burian), Labuť a L.A.S.K.A (featuring Rakby). V roku 2013 vydala album #Nová, ktorý okrem spomenutých skladieb obsahuje single Swing labuť a Je koniec. Dnes patrí medzi najlepšie slovenské speváčky. V roku 2017 bola ocenená v kategórií Speváčka roka.

Hex

Slovenská poprocková skupina, ktorá vznikla v roku 1989 v Bratislave v zložení Peter „Ďuďo“ Dudák († 14. 8. 2019), Tomáš „Yxo“ Dohňanský, Jozef „Jožko“ Jurička, Tibor Szabados a Martin „Fefe“ Žúži (gitara). Skupina začala byť mediálne známa po tom, ako sa jej ujal producent Martin Sarvaš a po vydaní maxisinglu Dobrý motýľ v hudobnom vydavateľstve Monitor EMI, ktorý sa stal spolu s videoklipom vďaka svojej hranosti v médiách prvým hitom skupiny. Na jednom z raných koncertov v rámci programu Triangel chalani uvádzajú, čo znamená názov skupiny. Hex je skratka slovného spojenia „humanoidný experiment“. Ide o experiment, či ľudia budú schopní počúvať muziku, ktorú skupina hrá.

Emma Drobná

Slovenská speváčka, dabingová herečka a víťazka štvrtej série speváckej súťaže Česko-Slovenská SuperStar. Svoj debutový album s názvom You Should Know vydala v roku 2017. Jej druhý album Better Like This vyšiel v roku 2020. Počas svojho pobytu v Londýne si zahrala v klipe Hlavolam českej kapely Chinaski. V roku 2016 vydala svoj prvý singel Smile, ktorý sa prebojoval aj do rádií. V júni 2017 vyšiel jej druhý singel Words, ktorý sa niekoľko týždňov držal na 1. mieste hranosti nielen na Slovensku, ale aj v Česku. Debutový album You Should Know vyšiel 3. novembra toho istého roku a dočkal sa pozitívnej odozvy publika.

Vidiek

Skupina vznikla v roku 1987 v obci Rovinka neďaleko Bratislavy. V roku 1988 už z rádií znel jej prvý veľký hit Vidiečan. A nasledovali ďalšie: Nechajte si ju, Tisíc divov, Rudy a Hilda, Anglická, Keď je 7 ráno, Nie je to ľahké, Vianoce 97, Námornícka, Ó maňo, Anjel, Milá, Sedím ležím alebo Hrajte trúbky. Vo Vidieku dodnes hrajú členovia úplne pôvodnej zostavy Ján Kuric – spev, Richard Jajcay – gitara a Oňo Tomčala – bicie. Posledným „prírastkom” je Martin Klačanský – basgitara, ktorý je od skupiny Vidiek len o rok starší. Skupina odohrala nespočetné množstvo koncertov na Slovensku, v Česku, ale aj v USA, Taliansku, Rakúsku, Maďarsku, Ukrajine, Írsku a Veľkej Británii.

Marián Čekovský

Nenapodobiteľný umelec si získava srdcia ľudí piesňou, svojským humorom a optimizmom. Tento rodák z Humenného nachádza cestu k fanúšikom všetkých vekových kategórií práve úprimnosťou, dobrou náladou a osobitým charakterom. Napreduje nezadržateľnou rýchlosťou vďaka hudobnej flexibilite a priebojnosti.

Tublatanka

Slovenská rocková kapela, ktorú v roku 1982 založili Martin Ďurinda (gitara) a Juraj Černý (bicie). Názov skupiny pochádza z knihy Edgara Ricea Burroughsa Tarzan. Jeho základom je meno nevlastného Tarzanovho opičieho otca, zlého opičiaka menom Tublat, s príponou podľa vzoru vtedajšieho veľmi populárneho ľudového orchestra, ktorý sa volal Moravanka. „Ľudový charakter“ skupiny podčiarkovali aj kostýmy (slovenské ľudové kroje), ktoré kapela používala na svojich vystúpeniach počas prvých desiatich rokov.

Denné kultúrne programy

La Speranza

La Speranza z Popradu je komorné zoskupenie, ktoré sa skladá z piatich dám. Ich veľkou láskou je hudba, a práve tá ich spojila. Skupina pôsobí na slovenskej scéne od leta roku 2013. Dámy sa našli v slovenských i svetových moderných, ľudových a etno melódiách, klasickej a muzikálovej hudbe. Zoskupenie sa skladá z absolventiek konzervatórií a vysokých škôl umeleckého zamerania.

Pulcherrima Rosa

Zvolenská skupina stredovekých tancov Pulcherrima Rosa, čo v latinčine znamená prekrásna ruža. ​Prekrásna ruža je každá z dám súboru, páni však nie sú tŕňmi. Milujú tanec a fascinuje ich história. Venujú sa oživovaniu stredovekých tancov​ 13. až 15. storočia. Vystupujú na historických festivaloch, mestských slávnostiach, ale aj súkromných plesoch a podujatiach na Slovensku aj v zahraničí. Ich poslaním je oživovanie umenia starého tanca a remesiel a rozdávanie radosti divákom.

Alimah Fusion a divadlo Alchýmie

Alimah Fusion a divadlo Alchýmie je voľnočasová tanečno-divadelná skupina, ktorá pochádza z Popradu. Jej členky sa venujú rôznym tancom, ako sú orientálne, fantasy, tribal a historické dobové tance.

Sokoliari Majstra Vagana

Skupina zo Starej Ľubovne pôsobí od roku 2011. Sokoliari predvádzajú rôzne druhy dravcov a sov. Vystúpenie je zamerané tak pre deti, ako aj dospelých. Diváci sú vtiahnutí do programu. Pre deti majú pripravené malé druhy dravcov ako sokol myšiar či sokolík pestrý. Rovnako aj malá sovička plamienka driemavá. Pre milovníkov rýchleho letu vystúpi jeden z najrýchlejších dravcov sokol rároh.

Skupina historického šermu Jago

Jago zo Spišskej Novej Vsi sa od svojho vzniku v roku 1994 prezentuje pred širokou verejnosťou na rôznych kultúrnych podujatiach, trhoch, šermiarskych festivaloch či na spoločenských a kultúrnych akciách. Je to veselá spoločnosť mladých, aj nie najmladších ľudí, ktorá má spoločného koníčka – život a šerm.

Slovenská turnajová spoločnosť

Skupina historického šermu pochádza z Krupiny. Vznikla v roku 2015 pod záštitou Štefana Nitrianskeho združením bývalých členov zaniknutých šermiarskych skupín. Venuje sa najmä obdobiu neskorej gotiky s presahom do počiatkov renesancie. Skupina na svojich vystúpeniach predvádza historický šerm v scénickom podaní, doplnený o výjavy z dobového života.