Aktuality

Svet bez Boha je svetom bez nádeje

24

Milí bratia a sestry, milí priatelia,

Ježišovo historické narodenie ma vždy znova a znova fascinuje, lebo mi pripomína lásku Boha k ľudstvu, k nám, ku mne. Boh sa nerozhodol pre alternatívne riešenia. Nestal sa anjelom, ale človekom. Neposlal na tento svet namiesto seba anjela. On sám sa sklonil k nám, keď sa narodil do ľudskej rodiny. Jeho matka Mária ho položila do kŕmidla pre zvieratá. Svätý Augustín to komentuje slovami: „Položený do jasieľ (kŕmidla) sa stal našou potravou.“  Skutočne Pán Ježiš počas svojho verejného účinkovania povie, že On je „chlieb, ktorý zostúpil z neba.“ Možno aj preto voláme deň, keď si začíname pripomínať narodenie Božieho Syna – „Štedrý deň“. Boh je k nám tak nevýslovne štedrý, že nám dáva seba samého.

Vždy, keď slávime vianočné sviatky, pripomína nám to, čas, keď sami sme boli deťmi. Vďaka týmto spomienkam si uvedomujeme, aký vzácny dar sme dostali od tých, čo nám odovzdali vieru. Rodičia a starí rodičia, rozprávajte príbeh narodenia Božieho Syna vašim deťom a vnukom. Ústrednou postavou Vianoc je Ježiš Kristus.

Keď si sadáme za štedrovečerný stôl, lámeme vianočné oblátky a dávame medom krížik na čelo tým, ktorých máme radi, tušíme, že sa stávame súčasťou niečoho veľkého. Jestvujú snahy premenovať sviatok narodenia Krista na „sviatky zimy, sviatky rodiny, sviatky pokoja“  a pod., len aby sme slovo „Ježiš“ a „Kristus“ nemuseli vziať do úst. Je to snaha zabaliť do ligotavého pozlátka politicky korektné, nič nehovoriace vyjadrenia. To ale nie je podstatou Vianoc. Boží Syn pred viac ako 2000 rokmi vstúpil do konkrétnosti ľudstva. Narodil sa židovskej žene Márii z Nazareta, ktorá bola manželkou tesára Jozefa, narodil sa v konkrétnom období Rímskej ríše za vlády cisára Augusta, v konkrétnom mestečku Betlehem, keď túto časť rímskej provincie dostal na starosť kráľ Herodes Veľký. Aj naša viera má byť konkrétna, živá a viditeľná v tých podmienkach, v ktorých práve teraz žijeme.

Každé dieťa, každý nový človek je nádejou. Je budúcnosťou nielen pre rodinu, ale aj pre spoločnosť, pre lepší svet. Boh vstúpil do dejín ľudstva ako dieťa, aby nám dal nádej nielen na krajší život už tu na zemi, ale v trvalé a definitívne naplnenie ľudskej existencie. Svet bez Boha je svetom bez nádeje. Nie viera v pokrok je to, čo vykupuje človeka. Človek je vykúpený prostredníctvom lásky.

Rozprávajte sa o Ježišovi a modlite sa k nemu vo vašej domácnosti. Nech tieto komentáre sú pre vás pomôckou. Buďte učiteľmi viery vo vašej domácnosti. Ježiš je skutočným dôvodom Vianoc! Požehnané sviatky narodenia Božieho Syna!

Vianočný príhovor o. Františka Trstenského