Aktuality

Projekt Ihrisko: Aby sa mali deti kde hrať

17_ihrisko

Krásny projekt, vďaka ktorému je obnovených niekoľko ihrísk na sídliskách po celom Slovensku a v Čechách, rozžiari aj schátrané ihrisko v Kežmarku.

Za projektom Ihrisko, ktorý spája vizuálne umenie a šport, je manažér Majka Spirita a organizátor festivalov Hip hop žije Mário Biháry. V spolupráci s umelcami z Walldesing, ktorí svoju záľubu k street artu a graffity premenili na komerčnú službu, si ako prvé zobrali na mušku ihrisko v Košiciach. Odvtedy sa im podarilo zrevitalizovať ihriská v Petržalke, Ružinove, Bratislavskom Novom meste ale aj v Hradci Králové. Po pol roku fungovania ich kroky miera do Kežmarku, kde z našej starej známej klietky na sídlisku Juh, vytvoria dizajnové a hlavné funkčné športovisko. Kvôli prasklinám v asfalte bolo prakticky nefunkčné už pár rokov. Mesto preto koncom leta začalo s prípravou a realizáciou obnovy tejto plochy – naniesla sa nová vrstva asfaltu, ktorá bude základom pre nanesenie pripraveného vizuálu. Hlavným motívom kežmarského ihriska sú Tatry a ich neoddeliteľná súčasť, ktorou je tatranský medveď. Ide o jedinečný dizajn, ktorý nemá na Slovensku obdobu. Vďaka svojej farebnosti naviac vdýchne nový život a energiu medzi paneláky.

„Ako Európske mesto športu sme sa na začiatku roka zaviazali upraviť a zrekonštruovať športové zariadenia a ihriská. Spolu tak vrátime život a farbu medzi paneláky a do vyblednutých spomienok po športovcoch a mládeži. Nový život vdýchneme aj do pridruženej workoutovej časti,“ povedal primátor mesta Ján Ferenčák.

Okrem športových aktivít sa na tomto mieste budú organizovať aj rôzne diskusie, koncerty a podujatia zamerané práve pre deti a mladých ľudí, ktorí sú hlavnou cieľovou skupinou celého projektu. Cieľom je naštartovať ich stratenú motiváciu športovať a tráviť čas vonku. Je to tiež šanca a výzva pre tých, ktorí športovať chcú, ale odrádzala ich práve nefunkčnosť a schátralosť športoviska. Je dôležité, kde a ako deti a mladí ľudia trávia svoj voľný čas. Ihriská by mali byť miesta, ktoré budú s radosťou vyhľadávať. Miesta, kde sa chcú a dokážu do sýtosti pohrať, zašportovať si, aj uvoľniť svoju nahromadenú energiu. Aby sa mali kde hrať.

Vladimír Mikolajčík, Foto: Projekt Ihrisko