Aktuality

Príjemné stretnutia pri umení nás čakajú aj v novom roku

30

Výstavná sieň mesta Kežmarok poskytuje priestor na prezentáciu umelcom z regiónu, miestnym školám a úzko spolupracuje s Klubom kežmarských výtvarníkov.

Ponúkané výstavy, v mesačných obmenách, sa snaží prispôsobiť výstavná sieň záujmu verejnosti, mestským udalostiam a sviatkom. Je štartovacím mostíkom pre umelcov, ktorí práve tu okúsia prvú samostatnú alebo kolektívnu výstavu. Teší nás, keď sú to mladí absolventi  tunajšej umeleckej školy. Postupne sledujeme, že vystavujú doma i v zahraničí, ale radi spomínajú na začiatky vo výstavnom priestore v Kežmarku. V nedávnej minulosti sme mali výtvarníčku, ktorá sa maľovaniu začala venovať až na dôchodku a svoju prvú výstavu už v seniorskom veku mala práve v našich priestoroch. Mnohí obyvatelia mesta sa poznajú, je tu prajné publikum a keď sa spropaguje, že vystavuje ten – ktorý občan, sú to príjemné stretnutia pri umení.

Plán výstav v roku 2023

Nový rok začneme výstavou Natálie Farkašovskej s názvom Na ceste za svetlom. Absolventka Školy umeleckého priemyslu tvorí veľkorozmerné akrylomaľby vlastným štýlom, kde strieda abstrakt s konkrétnym. Vo februári sa môžeme tešiť na unikátnu kolekciu krojovaných bábik zo Slovenska. Marec už tradične patrí prezentácii víťazných prác krajskej výtvarnej a fotografickej súťaže s medzinárodnou účasťou partnerských škôl Moje (ne)istoty. Tentoraz s mottom: „Budúcnosť je tvoja“. Poďakovanie formou výtvarných prác pre všetky  mamy a staré mamy je poslaním kreatívnej súťaže pod názvom S vďakou našim mamám. Tú už po trinástykrát pre žiakov špeciálnych základných škôl a základných škôl organizuje Spojená škola. Pestrá výstava zafarbená do láskyplných červených a ružových farieb sa už tradične organizuje v termíne druhej májovej nedele – Dňa matiek. Záver školského roka patrí výstavám prác žiakov a študentov Základnej umeleckej školy Antona Cígera a Školy umeleckého priemyslu. Práve kežmarská ŠUP-ka si pripomenie 25. výročie svojho vzniku. Putovná výstava s názvom 25. rokov, krokov prinesie prierez aktivít štvrťstoročnice školy. Okrem využitia exteriéru, vytiahnu svoju prezentáciu aj do parku pred Mestskou knižnicou, kde sú naplánované tvorivé dielne a aktivity pre deti i dospelých.

Druhý júlový víkend už tradične patrí v Kežmarku festivalu Európske ľudové remeslo. V téme festivalu sa nesie aj výstava, ktorú pripravujeme v spolupráci s Múzeom v Kežmarku. Vo výstavnej sieni je vtedy možné vzhliadnuť čarovné predmety z depozitov, ktoré nie sú oku diváka bežne k dispozícii. Jeseni v Kežmarku dominujú dve podujatia a to Poľovnícke dni a Literárny Kežmarok, aktivita spojená s najstaršou súťažou pre mladých autorov. Obe akcie sú obohatené o výstavy. Poľovníci vystavujú trofeje a v rámci Literárneho Kežmarku prinášame výstavy o osobnostiach a dejinných udalostiach spojených s mestom Kežmarok a slávnym lýceom na ktorom mnohí velikáni študovali. Určite sa môžeme tešiť aj na klubovú výstavu kežmarských výtvarníkov a tiež samostatné výstavy osobností tohto kraja. December bude patriť výstave žiackych prác základných a materských škôl v našom meste. Vianoce pod Tatrami nás od Mikuláša, cez zasnežený kraj na lyžiach a saniach privedú až k stromčeku, darčekom a Betlehemskému príbehu.

Barbora Kaprálová, foto: Ondrej Miškovič