Aktuality

Európske mesto športu prináša viac podujatí

04 (2)

Prvé tri mesiace kalendárneho roka sa v Kežmarku uskutočnili viaceré športové akcie pre deti, mládež, rodiny s deťmi, dospelých i pre športové kluby.

Január

Prijatie titulu Európske mesto športu 2022 sa uskutočnilo 31. januára na Hlavnom námestí za účasti primátora mesta Jána Ferenčáka, ktorý prevzal oficiálnu vlajku mesta od komisárky ACES Europe Andrey Junger. Slávnostné otvorenie sa začalo behom štyroch športových nadšencov reprezentujúcich rôzne vekové kategórie Kežmarčanov, ktorí niesli vlajku Európskeho mesta športu. Komisárka ACES Europe Andrea Junger ju na pódiu slávnostne odovzdala primátorovi Jánovi Ferenčákovi, ktorý následne zapálil športový oheň. Fakľu s ohňom si prevzal z rúk lukostrelca Vladimíra Majerčáka, bývalého paralympionika a predsedu kežmarského lukostreleckého klubu, najväčšieho na Slovensku.

Február

Premietanie filmu Premena sa v kežmarskom kine Iskra sa uskutočnilo 2. februára a bolo spojené s diskusiou s trénerom a tvorcom snímky Matúšom Špirkom. V kine bolo viac ako 100 divákov. V soboru 5. februára sa uskutočnil Podhaliansky beh Jána Pavla II. Kežmarskí turisti a bežci sa zúčastnili na týchto lyžiarskych pretekoch, kde spropagovali oficiálnu vlajku Európskeho mesta športu a aj samotný Kežmarok. Deťom zase učarovalo 13. februára podujatie Fašiangy na ľade. Toto verejné korčuľovanie bolo poňaté zábavnou formou s DJ-om a hudbou, mnohými maskotmi zo známych rozprávok a rôznymi hrami na ľade. Na tejto akcii bolo približne 150 detí a ich rodičov.

Marec

Marec sme v meste začali aktivitou s názvom Hýb sa v meste. Od 9. marca sa toto podujatie uskutočnilo päťkrát. Každú stredu bola joga zdarma pre verejnosť. Na každej hodine sa zúčastnilo približne 20 cvičeniek. Vo štvrtok 10. marca sa začala play off kežmarskej amatérskej hokejovej ligy, ktorá bola vyvrcholením hokejovej amatérskej súťaže, v ktorej dlhodobo bojovalo päť tímov a približne 100 účastníkov každý štvrtok v Aréne Kežmarok. V sobotu 12. marca sa hokejové play off začalo i v 2. lige, MHK Kežmarok hral vo štvrťfinále proti HK Iskra Partizánske. Z tejto série vyšli kežmarskí hokejisti víťazne a čakala ich semifinálová séria s Trebišovom. Kežmarčania nakoniec skončili na krásnom 4. miesto, na play-off chodilo pozerať a fandiť viac ako 500 divákov na zápas. V nedeľu 13. marca sa uskutočnilo podujatie Futbal v meste, ktoré predstavovalo štart jarnej časti futbalovej ligy. V prvom zápase sa 1. MFK Kežmarok stretol s FK Gerlachov. Kežmarskí futbalisti v tabuľke bojujú o postup do 3. ligy.

Propagácia Európskeho mesta športu

Európske mesto športu sme spropagovali na športových podujatiach a na všetkých mestských športoviskách a ihriskách banermi. Boli vyrobené aj medaily s tematikou a logom Európskeho mesta športu 2022.

Investície do kežmarského športu

Jedným z cieľov samosprávy je tento rok použiť finančné prostriedky, ktoré sú prerozdelené v rôznych rozpočtových kapitolách, na podporu športových aktivít v meste a na obnovu športovísk. Týka sa to profesionálneho aj amatérskeho športu. V januári sa začalo s rekonštrukciou telocvične v Mestskej športovej hale Vlada Jančeka. Cieľom projektu je vytvoriť optimálne podmienky na organizáciu športových súťaží na celoštátnej úrovni v karate, stolnom tenise, športovom tanci či lukostreľbe. Celkový rozpočet je vo výške takmer 351 000 eur, z čoho schválená dotácia tvorí sumu 175 486,12 eur. Samospráva tiež podala projekt na rekonštrukciu športového zázemia futbalového štadióna v rozpočte 66 531,61 eur, pričom spolufinancovanie mesta je 25 percent. V pláne je aj výstavba nového detského ihriska, tartanovej dráhy a príprava podkladov na vybudovanie nového futbalového štadióna.

Milan Glevaňák, foto: Milan Glevaňák