Aktuality

Abstraktné variácie Františka Žoldáka vo výstavnej sieni

34

Abstraktné variácie je názov výstavy Františka Žoldáka z Popradu, ktorá bude sprístupnená milovníkom výtvarného umenia vo výstavnej sieni v Kežmarku na Hlavnom námestí 64 (budova knižnice) od 16. februára do 8. marca 2022.

Je to jeho už 69. autorská výstava. V samotnom Kežmarku už vystavoval viackrát, buď samostatne, alebo s kolegami z Klubu kežmarských výtvarníkov, ktorého je dlhoročným členom. Taktiež viedol Klub popradských výtvarníkov.

František Žoldák sa narodil v roku 1943 v Spišskej Novej Vsi-Hute (1943). Po strednej škole pracoval ako propagačný výtvarník obchodnej reklamy v Košiciach, potom ako osvetár v Poprade. Od roku 1967 až do dôchodku pôsobil v Tatranskej galérii v Hornom Smokovci a Poprade ako riaditeľ a neskôr ako správca umeleckých zbierok a výtvarník. Tu sa značne pričinil o vybudovanie a rozvoj galérie, tiež o rozvoj a aktivity výtvarného života v regióne. Krátko učil aj v ĽŠU a výtvarne viedol kolektívy detí i dospelých v kluboch výtvarníkov.

Vlastnej výtvarnej tvorbe sa intenzívne venuje od roku 1965. Zúčastnil sa na viacerých maliarskych plenéroch a mnohých výtvarných súťažiach, na ktorých získal viacero ocenení. Pracuje v dvoch výtvarných polohách. V lyricko-realistickom štýle zobrazuje zátišia obyčajných vecí, pestrofarebnosť kvetov, malebné zákutia podtatranských i zamagurských obcí s rázovitou ľudovou architektúrou, ako i periférie spišských mestečiek a premeny malebnej spišskej krajiny. Tvorbu tohto žánru vystavoval v Kežmarku v roku 2020.

Druhou jeho výtvarnou polohou je voľná abstrakcia, zobrazujúca pocity, dojmy a javy z prírody, vesmíru i oblasti hudby, v ktorej využíva techniku akvarelu, pastelu a olejomaľby. V ostatnom období svoju tvorbu orientuje na abstraktnú geometriu. Rieši buď prosté kompozície geometrických tvarov na ploche i priestore, alebo ho motivujú rôzne rastliny z prírody. Avšak najčastejším zdrojom pre autora je džezová a komorná hudba, rôzne flautové a klavírne etudy či malé orchestrálky, intuitívne umocnené prislúchajúcou farebnosťou.

Boris Švirloch