Aktuality

Úspešná sezóna 1. PPC Fortuna Kežmarok

Sezóna 2019/2020 bola pre stolnotenisový klub MŠK jednou z najúspešnejších v celej jeho histórii.

Samozrejme, za 26 rokov fungovania sa toho stalo veľa, napr. postup do mládežníckej extraligy v kategórii dorast, niekoľkonásobná účasť na majstrovstvách Slovenska vo všetkých mládežníckych kategóriách (mladší žiaci, starší žiaci alebo dorast). Treba spomenúť aj fakt, že niekoľko majstrovstiev, či už Slovenska alebo východného Slovenska, klub aj organizoval priamo v MŠH Vlada Jančeka v Kežmarku (bolo ich minimálne 10, ak nie viac). História je vskutku bohatá a výnimkou nie je ani ročník 2019/2020, ktorý sa už navždy zapíše ako jeden z najvýznamnejších ročníkov klubu.

Zo začiatku to tak ale vôbec nevyzeralo. Po minuloročnej sezóne boli Kežmarčania v 1. lige mužov až do posledného kola na 1.mieste v tabuľke, no nakoniec skončili druhí. Iba o 1 bod za víťazom. Vtedy zažili obrovské sklamanie. Zostava v zložení Dariusz Kielb, Matej Harabin, Mateusz Malik, Ivo Mryglot bola na dosah obrovského úspechu už minulý rok, no neskončilo sa to úspechom. Do novej sezóny nastúpili hráči so zmiešanými pocitmi, navyše ich najlepší hráč Dariusz Kielb, ktorý mal v minulej sezóne len 3 prehry zo 66 zápasov, z klubu odišiel, takže nad novou sezónou visel otáznik. Prezident klubu Miroslav Harabin našťastie zohnal veľmi kvalitnú náhradu v podobe dvoch hráčov: Jakuba Ševeca (v minulej sezóne hráč 1. ligy v Českej republike) a Róberta Valucha ml. (stabilný, výborný hráč 1.ligy na Slovensku). Ku týmto dvom sa pridali ešte Mateusz Malik a Matej Harabin, čím vytvorili silný káder na opätovný boj o postup do najvyššej súťaže stolného tenisu na Slovensku – extraligy.

Hneď od 1. kola sezóny 2019/2020 sa Kežmarčania v novej zostave ujali vedenia v tabuľke výhrou 13:1 nad družstvom Mladosť Relax Rimavská Sobota A a 1. miesto si takto udržali až do konca tejto skrátenej sezóny. Skrátenej, pretože všetci vieme, ako COVID-19 ovplyvnil dianie nielen na Slovensku, ale aj vo svete. V sezóne sa neodohrali posledné štyri zápasy, to však nič nemenilo na fakte, že tento ročník to bol boj o každý bod. Počas neho sa ukázali dva tímy, ktoré mali najväčšie ambície na titul – kežmarský 1. PPC Fortuna a TJ Lokomotíva Vrútky A.

Boj na diaľku bol neskutočný. Od 5. kola Vrútky Kežmarku dýchali na krk a boli od nás iba na rozdiel 1 bodu. Prvý zápas sme s nimi dokonca na ich pôde prehrali 6:8, takže ak by sme mali rovnaké body v tabuľke, rozhodoval by vzájomný zápas, a ten sme mali horší my. Počas sezóny však Fortuna vybojovala dôležité víťazstvá 8:6 so Žilinou, Starou Ľubovňou, Ružomberkom a Mokrancami. Veľmi dôležitý bol zápas s predposledným STJ Družba Bardejov A, ktorý má výborné mužstvo, no kvôli neúčasti jeho hráčov na zápasoch sa prepadol na dno tabuľky a nakoniec aj vypadol. Proti nám však hral v plnej zostave a zvládli sme si odtiaľ odniesť remízu 7:7. Tento bod sa neskôr ukázal ako jeden z kľúčových, ktoré nám zabezpečili postup.

22. februára sa uskutočnilo 10. kolo, ktoré bolo zároveň v súvislosti s pandémiou aj posledné. To však, samozrejme, v danej dobe ešte nikto netušil, takže sezóna pre domácich hráčov pokračovala normálne. Zhodou okolností sa Kežmarčania v tomto nakoniec poslednom kole stretli práve so svojím najväčším rivalom – Vrútkami. Bol to priamy zápas o postup, navyše neskôr umocnený tým, že bol posledným. Dá sa povedať, že to bolo to najlepšie na záver. Zápas dosahoval úroveň extraligy. Atmosféra bola obrovská, prišli ľudia z celého regiónu… Bolo to naozaj ako na hojdačke. Kežmarčania vedeli, že ak prehrajú, budú mať v tabuľke rovnaký bodový zisk, a teda 2. miesto pre horšie vzájomné zápasy. Stačila nám teda remíza na udržanie sa na 1. mieste v tabuľke. Počas zápasu to najprv vyzeralo veľmi vyrovnane, vyhrávali sme 4:3 a išli hrať naši najlepší hráči – Ševec a Valuch. Obidvaja predviedli úžasný výkon. Ševec vyhrával vo svojom zápase dokonca 2:0 na sety a už tu mohlo byť rozhodnuté. Hostia však ako keby vstali z mŕtvych a oba zápasy vyhrali po 3:2 na sety a v stretnutí sa tak ujali vedenia 5:4. Nasledoval zápas Mateusza Malika, ktorý bol asi najdôležitejším duelom v celej sezóne. Mateusz prehrával 0:2 na sety, a tak to vyzeralo pre kežmarské mužstvo veľmi zle. V pravej chvíli však predviedol svoj najlepší výkon a vyrovnal na 2:2. V 5. sete dokonca prehrával 4:10 a súperovi stačil jediný bod k víťazstvu v 1. lige a k postupu do extraligy. Boli sme jeden jediný bod od opätovného neúspechu druhý rok po sebe! Mateusz Malik však za podpory skvelého publika vyhral tento set 12:10 a vrátil tak kežmarský tím späť do zápasu. Stav stretnutia bol 5:5. Nasledovali posledné zápasy sezóny, v ktorých sme viedli po výhre Ševeca 6:5, no dvoma prehrami Valucha s najlepším hráčom celej ligy a Malika 2:3, keď viedol dokonca 2:0 na sety, sme prehrávali 6:7 a na rade bol posledný zápas Mateja Harabina, ktorý bojoval o postup do extraligy pre naše „áčko“. Harabin tento súboj úspešne zvládol a po výsledku 3:1 sme sa mohli tešiť z remízy 7:7, a teda aj udržania 1. miesta v tabuľke. 2. júna rozhodol Slovenský stolnotenisový zväz o postupe nášho tímu do extraligy a my sa teda môžeme radovať z víťazstva v 1. lige.

Historický úspech 1. PPC Fortuna Kežmarok však nebol iba vďaka tejto udalosti. Naše „béčko“ v zložení Ivo Mryglot, Zbigniew Nycz, Kamil Kovalčík, Martin Škára sa tento rok predstavilo v 3. lige mužov, kde znova malo vysoké ambície. Jeho najväčším konkurentom bola TJ STO Slovenská Ves A. Po základnej časti boli hráči „béčka“ za Slovenskou Vsou len o skóre na 2. mieste, a tak sa začala nadstavba. V tejto lige sa taktiež nedohrali posledné 4 zápasy, no kľúčovým bolo aj tak stretnutie, v ktorom sme 23. februára doma privítali práve našich najväčších rivalov. V tabuľke sme počas nadstavby získali 1. miesto, zatiaľ však iba o 1 bod pred hosťami. Zápas to bol zaujímavý, hneď zo začiatku sme viedli už 5:0 a vyzeralo to, že o titule je prakticky rozhodnuté. Súper však zapol skrytý motor a postupne vyrovnal na 7:7 a neskôr aj 8:8. Rozhodovali tak posledné 2 zápasy, v ktorých nám stačilo vyhrať jeden zápas, aby sme ostali prví v tabuľke o 1 bod pred súpermi. Naši chlapci ale ukázali, že žiadnu drámu nepripustia. Zbigniew Nycz síce po tesnom súboji, ale zaslúžene vyhral 3:1 a Martin Škára zabezpečil 10. bod tiež po výhre 3:1. Výhra 10:8 tak posunula naše mužstvo k titulu s náskokom troch bodov na druhú Slovenskú Ves. 8. júna Východoslovenský stolnotenisový zväz rozhodol o postupe nášho tímu do 2. ligy.

V ďalšom úspechu tohto klubu mal prsty samotný koronavírus. Náš tím 1. PPC Fortuna Kežmarok C bol v 4. lige po základnej, aj po skrátenej nadstavbovej časti na poslednom mieste a v čakal ho zrejme zostup do 5. ligy. Treba ale povedať, že „céčko“ malo obrovskú smolu za toľkú snahu, ktorú málokedy vidno. Kľúčové zápasy o udržanie v lige sme prehrali doslova o jednu loptičku v prvom zápase celého stretnutia a takéto nešťastie sme mali vo viacerých zápasoch. Ak by sa súťaž dohrala, boli by sme pripravení ešte nepriaznivý osud zvrátiť a pobiť sa o udržanie v 4. lige. Mali sme stále teoretickú šancu na udržanie, čo bolo v tej chvíli predčasne ukončenej sezóny kľúčové, a čo nás zachránilo. 8. júna rozhodol Východoslovenský stolnotenisový zväz udeliť mužstvám, ktoré majú teoretickú šancu získať nezostupové miesto, právo štartu v rovnakej sezóne na rok 2020/2021.

Aby toho nebolo málo, tak štvrtý úspech pridal do zbierky 1. PPC Fortuna Kežmarok D, ktorý sa už po základnej časti udržal v prvej šestke, tým pádom v nadstavbovej časti už z ligy vypadnúť nemohol, a tak by nezáležalo, či sa sezóna dohrá, alebo nie. Nakoniec skončil na výbornom 5. mieste.

Tréner a prezident klubu Miroslav Harabin: „Sme veľmi šťastní, že môžeme zviditeľňovať Kežmarok v stolnom tenise od novej sezóny v extralige po celom Slovensku. Tešíme sa na divákov, na bohatú atmosféru na zápasoch, ktoré sa budú aj naďalej konať v MŠH Vlada Jančeka. Zároveň by som všetkých chcel pozvať na otvorenie extraligy a na jej prvý zápas, v ktorom si to naši hráči rozdajú proti jednému z najlepších tímov stolného tenisu na Slovensku. Pozorne sledujte správy, presný dátum a čas prvého stretnutia včas ohlásime. Fandíme naplno, Kežmarok!“

Matej Harabin