Aktuality

Snaha občanov skrášliť naše mesto nie je novinkou

Osobnosť Dr. Alexandra v našom meste je známa už nejednu generáciu. Medzi jeho aktivity zaraďujeme aj vytvorenie Okrášľovacieho spolku mesta Kežmarok. Bol to dobrovoľnícky spolok, ktorý financovali jeho členovia a mesto naň prispievalo ročne 50 korún, no napriek tomu mal spolok v roku 1910 už 125 členov.

Úlohou spolku bolo okrášľovať mesto vysádzaním stromov a okrasných kríkov, ktoré mali zlepšiť ovzdušie, no svojím rozmiestnením tvorili aj protipožiarnu ochranu mesta. V roku 1892 vyzval mešťanosta Kežmarku občanov mesta, aby založili spolok, ktorý by sa staral o zeleň v meste. Prvá schôdza výboru sa uskutočnila 8. marca 1893 a o mesiac na to už tento spolok pracoval na vlastných stanovách, ktoré v júni napokon schválil. Ďalší rok priniesol prvé valné zhromaždenie, na ktorom bol Dr. Béla Alexander zvolený za predsedu.

V záznamoch o okrášľovacom spolku sa uvádza, aké boli vykonané verejnoprospešné práce v tom-ktorom roku a mesiaci. Na jar v roku 1894 bol podaný návrh na doplnenie stromov v parku pri starej železničnej stanici a výsadbu stromov od stanice po prvý most. Návrh zahrňoval aj výsadbu stromov po oboch stranách cesty medzi tromi mostmi, doplnenie aleje smerom na Garbiarsku ulicu a údržba aleje na Hradnej ulici. Lipky, ktoré sa zvýšili po vysadení spomenutých objektov, sa odpredali.

Spolok vypracoval plán vysádzania Hradnej ulice stromami. Stromy boli vysadené od hradu k domu pred budovou okresného súdu. Výsadba sa už vtedy uskutočňovala pod odborným dozorom záhradníka. Za tri roky činnosti spolku tak bolo vysadených 309 líp.

Začiatkom roku 1899 predseda spolku oznámil, že výsadba stromov v meste je až na jednu uličku ukončená. V apríli roku 1900 bol podaný návrh na spojenie Kossuthovej aleje s alejou pri hrade. V ďalšom roku sa pokračuje vo výsadbe hlohu jednosemenného. Požiar, ktorý zachvátil Kežmarok, zničil niekoľko domov na Hradnej ulici. Hneď po požiari bol podaný návrh na odstránenie zhoreniska. Priestor, ktorý sa týmto získal, sa plánoval postupne vysadiť. V roku 1902 – 1904 sa vykonáva len bežná údržba stromov, ktoré sú dopĺňané okolo hradu až po malý most.

Smutným faktom ostáva, že v rokoch 1906 – 1910 je vykonávaná len bežná údržba a záznamy o tomto spolku končia. Snaha občanov skrášliť naše mesto nie je novinkou a každá generácia prináša nový zápal zlepšiť podmienky života v Kežmarku a okolí.

Vladimír Imrich