Aktuality

Revolučný rok Kežmarského Maguráčika

Ilustračný obrázok

Rok 1989 bol pre Maguráčik plodným. V septembri nadväzuje znovu spoluprácu s Mestským domom detí a mládeže v Kežmarku, ktorý poskytuje výborné podmienky na nácvik súboru, čo sa odzrkadlilo aj v jeho ďalšej činnosti.

S pásmom Na Jána obsadzuje v Hranovnici prvé miesto na okresnej súťaži a ľudová hudba si víťazstvom v Bardejove vybojovala účasť na DFF v Prešove. Na pozvanie DFS Malé Slovianky účinkoval Maguráčik na stretnutí detí a mládeže v Poľskom Krakove.

Ďalší úspech priniesol pre Maguráčik rok 1990. Po prvýkrát sa súbor predstavil na medzinárodnom folklórnom festivale v Strážnici. Hoci to bol rok oddychový, nesúťažný, absolvoval 41 vystúpení. Koniec roka zaznamenal prípravu súboru na dvojročný cyklus súťažných festivalov. Súbor sa pripravil znamenite. Na okresnej súťaži DFS v Kežmarku zvíťazil vo všetkých kategóriách a cez krajský festival v Bardejove postúpil na DFF v Prešove. S pásmom Jak še bavjom džeči, ket je vjosna na uboci vystupuje vo Východnej, natáča reláciu v STV Košice, nadväzuje priateľstvo s DFS Čečinka z Bratislavy. Spoločne účinkujú v programoch v Bratislave a na EĽRO v Kežmarku.

Rok 1992 je pre súbor významným z dôvodu účasti na prvom svetovom festivale detských folklórnych súborov v Luhačoviciach a Bratislave, kde v galaprograme vystúpil ako jediný zástupca Slovenska. Účinkoval vo Východnej, s Čečinkou vystupuje v DK Dúbravka s vianočným pásmom Od Lucie do Vilie.

Sklamaním pre súbor je súťažný rok 1993. Neúspech nacvičeného pásma SEN na okresnej súťaži zaznamenal zvýšenú aktivitu v iných kategóriách. Ľudová hudba účinkuje na DFF v Prešove a spevák Jarko Pavliga sa stáva laureátom celoslovenskej súťaže Zorničkin slávik v Ružomberku, kde získava Cenu Petra Dvorského. Opäť účinkuje na medzinárodnom festivale DFS v Luhačoviciach a v Krakove.

Na festivale DFS v Likavke sa súbor predstavil po prvýkrát v roku 1994. Svojím umením si získal prítomných divákov a dosiahol uznanie pozorovateľov, vystupuje v Krakove a je pozvaný účinkovať na festival Jičín, město pohádek v Českej republike. Koniec roka sa niesol v znamení príprav na nadchádzajúcu, jubilejnú dvadsiatu sezónu. Pod vedením pána Juraja Švedlára a Anny Švedlárovej, za asistencie tanečných pedagógov Moniky Ihnačákovej a Marcela Krajňáka, vedúcej ľudovej hudby Ruženky Kurucovej, Jany Krempaskej sa súbor pripravuje na sústredení v Prešove.

Juraj Švedlár