Aktuality

Preklad listiny nájdenej vo veže Reduty

ilustračný obrázok

Kežmarok po dvesto rokoch vydal tajomstvo zo svojej viac ako 750 ročnej histórie. Po nájdení historického artefaktu – konspektu stavby a rytiny mesta vo veže Reduty sme prešli k ďalšiemu kroku – jeho prekladu.

 

Odborný preklad a príjemné stretnutie v priestoroch pracoviska Krajského pamiatkového úradu v Spišskej Sobote bolo obohatené o nahliadnutie do kežmarskej erbovej listiny kráľa Mateja Korvína z mája 1463.

Konspekt Reduty bol dňa 12. decembra 1817 uložený do veže a našiel sa 14. júla 2021 pri jej rekonštrukcii. Celkovo tak čakal na svojho nálezcu 74 359 dní, počas ktorých sa mestom pod Tatrami vystriedalo mnoho ľudí, rodín, primátorov ale i výnimočných životných príbehov.

V preklade nachádzame správu z roku 1815. Zaujímavé je, že na tejto listine sa nenachádzajú tí, čo na stavbu prispeli, ale vtedajší mestskí úradníci, akými boli notár, fiškál, lekár, ránhojič, kontrolór, správca lesov či inšpektor tehelne.

Rozmery nájdených artefaktov

Sklenená amfora bola zo zeleného tvrdeného skla vo výška 20 cm a hranaté prevedenie s veľkosťou hrany 8 cm. Podobizeň mesta od Lumitzera bola na papieri 40 cm širokom a 20 cm vysokom. Podrobnosti o stavbe Reduty a významných dejateľov boli na jemne natrhnutom papieri vpravo pri zložení, zrejme sa to spôsobilo pádom sklenenej fľaše. Rozmery dokumentu boli 28 cm na výšku a 40 cm na šírku, preto bol zložený na dve časti.

Konspekt reštaurácie

Prehľad/súpis predstavenstva mesta po reštaurácii/voľbe nových členov najväčšieho/najvznešenejšieho magistrátu slobodného kráľovského mesta Kežmarok, uskutočnenej v dňoch 26. a 27. júla 1815 pod predsedníctvom kráľovského komisára, vznešeného pána slobodného baróna Imricha Fischera z Veľkej Slatiny (Nagyszalatna), dedičného pána Bačkova a Budimíra, radcu vznešenej uhorskej kráľovskej dvorskej komory, kráľovského administrátora kráľovskej korunnej provincie 16 miest Spiša a tiež kráľovského komorského panstva a hradu Ľubovňa a (tiež) Podolínca.

P(erillustrissimus) D(ominus) EMERICUS ARNOLD JUDEX ORDINARIUS – Vznešený pán Imrich Arnold, riadny richtár

SENATUS INTERIOR – vnútorný senát/vnútorná rada

Ord(inarius) Notarius – riadny notár

Vice-Notarius – podnotár

Fiscalis – fiškál (prokurátor)

Cancelistae – kancelisti

Physicus – lekár

Chyrurgus – chirurg/ránhojič

Perceptor – hospodársky úradník/vyberač daní/šafár

Contraagens – kontrolór

Cassae Scriba – pokladničný úradník/pisár?

Orphanorum Curator – kurátor/opatrovateľ sirôt

Sylvarum Inspector – správca lesov

Aedilis – edil/úradník

Xenodochii Curator – správca špitálu/nemocnice

Tegulariae Inspector – inšpektor tehelne

SENATUS EXTERIORIS, SEU ELECTAE CIVIUM COMMUNITATIS COMMEMBRA –vonkajší senát (vonkajšia rada/volená obec)

Tribunus – tribún

Prolocutor – advokát/právny zástupca

LEUTSCHOVIAE, TYPIS MICHAELIS PODHORÁNSZKY – (vytlačený) v Levoči, tlač Michala Podhoránszkeho

Ručne písaný odkaz staviteľov

Tento konspekt bol dňa 12. decembra roku 1817 uložený do tejto veže kancelistom a štvrťmajstrom (inšpektorom štvrte) Františkom Róthom (uskutočnené) v prítomnosti prvého kancelistu pána Imricha Arnolda mladšieho a edila (úradníka) Václava Matheia a tiež zastupujúceho účtovníka (vyberača daní) Jakuba Lercha mladšieho a zastupujúceho kontrolóra Ladislava Cervu pod richtárstvom vznešeného pána Imricha Arnolda staršieho a tribunátom vznešeného pána Juraja Stenczela. Na pamiatku a svedectvo pre budúce pokolenia.

Ondrej Miškovič