Aktuality

Obzri sa okolo a pomôž blížnemu

stiahnuť (1)

Od 15. novembra do 31. decembra 2021 prebieha vianočná zbierka na charitu. Organizuje ju Slovenská katolícka charita v spolupráci s desiatimi arcidiecéznymi a  diecéznymi charitami na Slovensku. Tvárou kampane je mediálne známa Veronika Cifrová Ostrihoňová a ľudia, o ktorých sa charity na Slovensku v rámci svojich služieb starajú. Peniaze, ktoré v rámci zbierky poputujú na účet Spišskej katolíckej charity, budú použité na dofinancovanie vybavenia pobytových zariadení a vozidlá nevyhnutné na fungovanie po celom území Spiša, Oravy a Liptova.

Počas jesene a zimy tohto roka organizuje Slovenská katolícka charita v spolupráci s desiatimi arcidiecéznymi a diecéznymi charitami na Slovensku zbierku. Tvárou kampane sa stala mediálne známa Veronika Cifrová Ostrihoňová, populárna okrem iného aj pre svoje sociálne cítenie. Spolu s ňou v reklamách vystupujú ľudia, o ktorých sa charity na Slovensku v rámci svojich služieb starajú.

Prísť o prácu a postupne o domov, mať nefunkčný vzťah, v ktorom je partner alebo partnerka násilníkom, mať dieťa s chorobou, telesným alebo mentálnym postihnutím, zažiť tragédiu v rodine a ocitnúť sa sám alebo sama bez partnera, to sú okolnosti, ktoré sa môžu prihodiť hocikomu z nás a nie všetci máme na to, aby sme ich zvládli. Sú medzi nami takí, ktorým v krízových situáciách chýba finančná či rodinná podpora a práve tí sa môžu v ťažkých dňoch opierať o pomoc Charity. Dnes ich je vyše 21 tisíc, ktorým Slovenská katolícka charita pomáha. Mnohým z nich poskytuje aj druhý domov v 340 zariadeniach po celom Slovensku.

„Sociálnu oblasť nikdy nezaplatíme. Európa je teraz bohatá, ale aj v Biblii sa píše: ,Chudobných máte vždy medzi sebou´(Biblia, Ev. podľa Marka 14:7) Ale nie kvôli trestu pre tých biednych, je to skôr priestor pre nás konať dobro. Dnes  čoraz viac riešime seba a nie tých druhých okolo nás, ktorých nám Pán Boh prináša do cesty, aby sme im poslúžili a pomohli,“ vyjadril sa k téme chudobných Pavol Vilček, riaditeľ Spišskej katolíckej charity, a dodáva: „Staráme sa o prírodu, o zvieratá – staviame im útulky… ale pre toho, kto sa snaží pomôcť ľuďom, nemáme ani finančné prostriedky, ani dobrovoľníkov, ani materiálne zabezpečenie.“

Peniaze z aktuálne prebiehajúcej zbierky chce Spišská katolícka charita použiť napríklad na kuchyňu pre ťažko postihnuté deti v Spišskej Novej Vsi, zariadenie pre seniorov vo Vyšnom Slavkove, Denný stacionár v Novej Ľubovni, priestory pre ADOS v Ružomberku, a pre ADOS v Dolnom Kubíne, podlahy v kňazskom dome na Spišskej Kapitule, vozidlá na prevoz imobilných v Trstenej, Zázrivej a Čenčiciach ako aj na rozvoz potravín v rámci potravinovej pomoci po celej diecéze.

V období Vianoc máme vo svojich domovoch nádherný vianočný stromček, ku ktorému všetci vzhliadame. No aj keď je stromček symbolom, zmyslom Vianoc je človek a pomoc blížnemu. Len tak sme na stope zázraku, ktorý po tieto dni očakávame. V charite môžeme darovať to najdrahšie, a tým je pomoc.

Vypočujte si príbehy chudobných a núdznych a darujte im šancu postúpiť k dôstojnému životu cez IBAN:SK18 1100 0000 0029 4411 6341 VS:15 alebo online cez www.charitapomaha.sk

Ďakujeme za každý príspevok a želáme Vianoce plné radosti a Božieho požehnania!

Zbierku na charitu organizuje Slovenská katolícka charita v spolupráci s 10 diecéznymi a arcidiecéznymi charitami, ktoré spoločne prevádzkujú vyše 340 zariadení a služieb pomoci pre ľudí v núdzi po celom Slovensku.