Aktuality

Kino Iskra u vás doma

Kežmarské kino Iskra už v máji 2020 vstúpilo do online projektu Kino doma, ktoré ponúka alternatívu premietania filmov v domácom pohodlí, najmä v čase, keď musia byť kiná pre koronavírus dlhodobo zatvorené.

Hoci sa to zážitku z filmu na veľkom plátne v kinosále, samozrejme, nevyrovná, diváci aspoň takýmto symbolickým spôsobom ostanú v kontakte so svojím obľúbeným kinom, ktoré zakúpením vstupenky na online projekciu v reálnom čase môžu v tejto neľahkej dobe podporiť.

Kino Iskra doma tak v týchto mesiacoch ponúka prakticky každý deň možnosť pozrieť si za poplatok od 3 do 5 eur (niektoré vybrané projekcie sú aj zadarmo) zaujímavé snímky domácej, európskej i svetovej produkcie, ktorým prevládajú klubové filmy, no na svoje si prídu i najmenší pri sledovaní čarovných animovaných príbehov, fanúšikovia starších slovenských filmov pri špeciáloch Slovenského filmového ústavu venovaných legendám našej kinematografie či milovníci umenia v zaujímavom dokumentárnom projekte Príbehy umenia, v ktorom sa každú nedeľu večer dozvedia o svetoznámych maliaroch a ich tvorbe, ale aj o hudobníkoch a ďalších umelcoch aj to, čo doteraz nevedeli.

Čoraz viac sa v programe Kina doma objavujú aj online premiéry filmov, ktoré sa v kinách síce objavili, ale pre pandémiu sa v nich dlho „neohriali“, ale aj také, ktoré do slovenskej kinodistribúcie vôbec neboli zaradené a videli ich len diváci na prestížnych festivaloch, ako napríklad Art Film Fest v Košiciach. Občas sa v projekte objavia aj festivaly či prehliadky filmov, ktoré sa v tejto dobe nemôžu konať v kinosálach, ako napríklad Minifestival európskeho filmu, festival talianskeho filmu MittelCinemaFest (absolútne novinky, ktoré v slovenských kinách nasadené neboli), Lux Film Days a ďalšie.

Viac informácií o projekte Kino Iskra doma a aktuálny program ponúkaných titulov nájdete na internetových stránkach www.kinoiskra.skwww.klubiskra.sk a www.kino-doma.sk.

 

Boris Švirloch