Aktuality

Kežmarská nemocnica v minulosti a dnes

História kežmarskej nemocnice siaha až do roku 1190. V tom roku bol založený prvý ženský kláštor s hospitalom. Neskôr ho najprv zničili Tatári a následne vypálili husiti.

V 15. storočí boli v meste dokonca dve nemocnice. Takzvaná malá nemocnica bola v drevených barakoch pri zvonici a veľká v budove bývalej radnice na Starom trhu. V roku 1710, za veľkej morovej epidémie, zriadili v meste infekčnú  nemocnicu. O 20 rokov neskôr prestavali na nemocnicu koniarne v severovýchodnom krídle hradu. Malú nemocnicu vypálil v roku 1767 pyroman Steinhäusler a bol za to sťatý.

Veľká nemocnica bola presťahovaná do juhozápadného krídla hradu a neskôr v nej určitý čas operoval a liečil nemajetných pacientov Dr. Vojtech Alexander. Počas 1. svetovej vojny zriadili v budove meštianky vojenskú nemocnicu.

Od začiatku 20. storočia sa začala písať história novodobej nemocnice na mieste, kde stojí aj dnes, na Huncovskej ceste. Mesto Kežmarok odkúpilo v r. 1907 budovu hotela na Huncovskej ceste a prestavalo ju na štátnu mestskú nemocnicu. Tá je po početných prestavbách a opravách funkčná dodnes. Jej prvým riaditeľom bol mestský lekár Leopold Teichner.

Monoprimariát viedli chirurgovia Pavol Stenczel a Tibor Galas, za ktorého vzniklo v r. 1946 chirurgicko-gynekologicko-pôrodnícke a interné oddelenie a v r. 1950 detské oddelenie, ktoré premiestnili najprv do protiľahlého domu a po čase do neďalekej budovy bývalej konskej krčmy a skladu piva. V blízkej vile zriadili v roku 1950 aj krčné oddelenie. O päť rokov neskôr sa chirurgické oddelenie osamostatnilo od gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia.

V hlavnej budove nemocnice bol na prízemí rőntgen, kuchyňa a tri izby obývané lekármi a civilnými sestrami. Rádové sestry, ktoré tu pracovali v r. 1945 – 1958, bývali vo vedľajšej budove, v ktorej bola závodná jedáleň a „šijáreň“. Neskôr bol na tomto mieste postavený domov dôchodcov.

V prvom „mezaníne“ špitála bola pôrodná sála a v druhom interná mužská izba. Na prvom poschodí boli izby pacientov, ambulancia s minilaboratóriom, na druhom poschodí operačný trakt, pooperačné izby, izby pre pacientky po pôrode, novorodenecké izby a interná izba pre ženy.

Po roku 1945 bola situácia v oblasti zdravotných služieb kritická. V meste ostal iba okresný lekár a jeden sekundár v nemocnici. Čiastočná konsolidácia pomerov v kežmarskom zdravotníctve nastala po r. 1946, keď prišli ďalší lekári a zdravotnícki pracovníci. Zaviedla sa poradenská služba pre matky a deti, zvýšila sa zdravotnícka starostlivosť o mládež. Vďaka stavebným aktivitám na začiatku šesťdesiatych rokoch minulého storočia sa rozvoj nemocnice urýchlil a vzrástla aj jej lôžková kapacita.

Nelôžkové anestéziologické oddelenie bolo zriadené v roku 1977 a v r. 1991 bolo sprevádzkované ARO. Koncom roka 1990 sa uskutočnila rozsiahla rekonštrukcia a otvorená bola prístavba nového krídla hlavnej budovy.

V roku 1991 po delimitácii od OÚNZ Poprad vzniká samostatná Nemocnica s poliklinikou, ktorá nesie meno slávneho kežmarského lekára Dr. Vojtecha Alexandra, priekopníka röntgenológie na Slovensku.

Od 1. januára 2004 bola nemocnica pretransformovaná na mestskú príspevkovú organizáciu a od 1. februára 2005 na neziskovú organizáciu mesta Kežmarok. V júni 2018 získala kežmarskú nemocnicu do prenájmu spoločnosť AGEL SK. Prenájom na 20 rokov odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo.

V súčasnosti poskytuje Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL, liečebno-preventívnu starostlivosť pre vyše 74-tisíc obyvateľov spádovej oblasti okresu Kežmarok.

Kežmarská nemocnica má v súčasnosti gynekologicko-pôrodnícke oddelenie, chirurgicko-traumatologické oddelenie, detské oddelenie, interné oddelenie s jednotkou intenzívnej starostlivosti, novorodenecké oddelenie, oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, oddelenie dlhodobo chorých, oddelenie liečebnej výživy a rádiológiu.

Nemocnica je od roku 2007 držiteľom certifikátu kvality ISO 9001, ktorým je medzinárodná norma pod názvom Systém manažérstva kvality. Norma rieši procesný prístup v rámci poskytovanej zdravotnej starostlivosti a odberateľsko-dodávateľských vzťahov. Pre zriaďovateľa nemocnice – mesto Kežmarok, spoločnosť AGEL SK, pre pacientov, zdravotné poisťovne, zamestnancov a obchodných partnerov je certifikát kvality dôkazom, že nemocnica je schopná dlhodobo poskytovať kvalitnú a bezpečnú zdravotnú starostlivosť a služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti spĺňajúce náročné kritériá celosvetovo uznávaného štandardu ISO 9001.

Tento základný princíp musí byť uplatnený pri zavedení systému kvality a následne obhájený v certifikačnom audite.

Kežmarská nemocnica od roku 1993 každoročne organizuje odbornú celoslovenskú konferenciu s medzinárodnou účasťou s názvom Kežmarské lekárske dni Dr. Vojtecha Alexandra. Konferencia je orientovaná multidisciplinárne a určená je pre cieľovú skupinu lekárov, sestier, pôrodných asistentiek a medicínsko-technických pracovníkov. V predchádzajúcich ročníkoch sa na konferencii ročne zaregistrovalo vyše 400 účastníkov z rôznych zdravotníckych zariadení zo Slovenska, Českej republiky, Nemecka a Chorvátska.

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL

Lorant Paugsch