Aktuality

Kežmarok privíta laureátov Roma Spirit 2020

ilustračný obrázok

Deň plný hudby, remesiel a spevu bude oslavou výnimočnej práce a aktívnej snahy všetkých, ktorí pomáhajú búrať predsudky a šíriť myšlienku tolerancie.

V piatok 16. júla si v Drevenom artikulárnom kostole v Kežmarku osobne prevezmú ocenenia finalisti Roma Spirit 2020.Podujatie spoluorganizuje laureát Roma Spirit z roku 2013, Súkromná spojená škola Biela Voda a mesto Kežmarok. „V našej škole sa usilujeme riadiť heslom: Nie všetky deti môžeme urobiť múdrymi, ale môžeme a chceme všetky urobiť šťastnými,“ uviedla riaditeľka školy Anna Jurgovianová.

Prevziatie ocenení bude sprevádzať bohatý celodňový kultúrny program v réžii žiakov školy Biela Voda. Návštevníci sa môžu tešiť na umelecké vystúpenia, kreatívne dielničky, ukážky tradičných rómskych remesiel a Barber Show. Záver dňa bude patriť koncertu talentovanej multižánrovej umelkyni Teri Čikoš s kapelou.

Spoločensko – kultúrneho podujatia sa zúčastní aj primátor mesta Ján Ferenčák: „V Kežmarku historicky nažívali Rómovia s ostatnými národnosťami a spoločne vo vzájomnej spolupráci rozvíjali mesto. Sme radi, že sa u nás bude konať Roma Spirit. V meste každý rok organizujeme napríklad aj Sviatok kultúry a vzájomnosti. Radi podporujeme výnimočnú prácu tých, ktorí pomáhajú v šírení myšlienky akceptácie rešpektu a tolerancie.”

Vyhlasovateľom Roma Spirit 2021 je Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) a Rozhlas a televízia Slovenska. „Tešíme sa, že si budeme môcť vynahradiť chýbajúci galavečer Roma Spirit 2020. Pevne verím, že sa stretneme na hrade v plnom zdraví a v dobrej nálade a oslávime spoločne finalistov a ich výnimočnú prácu a aktivity,“ vyhlásila Magdaléna Rothová, riaditeľka ACEC. 

Na piatkové oslavy prídu aj riaditeľ Opre Roma a člen Prípravného výboru Roma Spirit Csaba Horváth a verejná ochrankyňa práv, Mária Patakyová, ktorá bude čestnou hosťkou večera. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Cena vstupného je dobrovoľná. Kapacita bude z bezpečnostných opatrení obmedzená, organizátori preto žiadajú všetkých, korí sa chcú zúčastniť koncertu žiakov Súkromnej spojenej školy Biela Voda o 16:00 hod. v Drevenom artikulárnom kostole v Kežmarku, aby prišli v časovom predstihu.

Roma Spirit je platforma zameraná na podporu aktívnej snahy všetkých, ktorí sa podieľajú na zlepšení situácie Rómov v krajine. Ocenenie originálnym spôsobom narúša v spoločnosti prítomné stereotypy a predsudky prináša príbehy osobností organizácii, médií, obcí a zamestnávateľov, ktorí prinášajú efektívne fungujúce riešenia výziev, ktorým naša spoločnosť čelí. Do konca augusta tohoto roka môžu všetci, jednotlivci i organizácie, navrhnúť na ocenenie toho, kto je podľa nich v oblasti riešenia rómskej otázky na Slovensku nasledovania hodným príkladom.

Viac informácií nájdete na www.romaspirit.sk a www.festivalsr.sk.